Fraudeur is vaak oudere man met lang dienstverband

20-6-2011 | Veenendaal

Plegers van bedrijfsfraude zijn voornamelijk oudere mannen die langer dan tien jaar in dienst zijn. Bovendien zit de fraudeur vaak in het hogere management, of is hij werkzaam in de directe omgeving van de bestuurders.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van accountantskantoor KPMG bij 350 ondernemingen waar fraude is gepleegd. Bijna een op de vijf fraudes wordt gepleegd door het hogere management en ruim een kwart van de delicten door mensen in de directe omgeving van het bestuur. KPMG nam alleen omvangrijke fraudegevallen onder de loep.

Het aantal fraudes door het hogere management is sinds 2007 fors toegenomen. Vier jaar geleden was dit nog 11%. Het aantal delicten door werknemers in de directe omgeving van het bestuur is vergeleken met 2007 met 11% gestegen. Ook het aantal fraudes door de hoogste baas van de onderneming, de voorzitter van de Raad van Bestuur, blijkt fors te zijn gestegen. In 2011 was zijn aandeel 26%, een toename van 15% ten opzichte van 2007. In bijna 40% van de gevallen is de mannelijk fraudeur tussen de 36 en 45 jaar oud en is hij werkzaam binnen de financiële functie.

De fraudes blijken in het algemeen pas na drie jaar aan het licht te komen. Daarnaast in steeds vaker sprake van een gezamenlijk delict in plaats van een actie door één persoon. In 2011 werkte de fraudeur in ruim 60% van de gevallen samen met een externe partij. In de meeste gevallen waren dit leveranciers en in mindere mate klanten. Vier jaar geleden was dit slechts 32%. In 2011 werd in iets meer dan 20% van de fraudes werd ruchtbaarheid gegeven aan het voorval. In iets minder dan de helft van de delicten werd wel intern gecommuniceerd over de fraude.

Schipper Security BV ondersteund bedrijven in Fraudepreventie en met Fraudeonderzoeken.
Voor meer informatie neem vrijblijvend contact met ons op!


Sluiten

Inloggen

Wachtwoord vergeten